B!Z  |  YETENEKLERİMİZ  |  BİZE ULAŞIN  253 0 999

Elektronik Sertifika - Basın Açıklaması

Ana Sayfa > Yeteneklerimiz > Elektronik Sertifika

Dijital dünyanın güvenli kapılarını Bursa’da Profornet aralıyor...

Dijital dünyanın genişleyen sınırları içinde hayati önemi her gün artmakta olan güvenlik sorununu Dijital Sertifika ve Dijital İmza ile çözülüyor. Bugünün dijital hayatına hazır olabilmenin yolu dijital dünyanın bu güvenli kapılarından geçiyor. Bu dünyanın güvenli kapılarını Bursa’daki işletmeler için aralayan Profornet, Dijital Sertifika ve Dijital İmza konusunda Bursa’da tek yetkili servis sağlayıcısı.

Dünyanın lider, tarafsız ve güvenilir sertifika mercii GlobalSign, şimdi Bursa’da. Dijital dünyanın Bursa’daki güvenli kapılarını, hizmet anlayışı ve kalite ayrıcalığı ile Bursa’nın önde gelen kurumlarından Profornet aralıyor.

Profornet Bilgisayar ve Internet Çözüm Ortaklığı, merkezi Belçika’da bulunan, Pan-Avrupa ve dünyanın Türkiye’deki lider, tarafsız ve güvenilir sertifika mercii GlobalSign ile kurduğu iş ortaklığı sayesinde, sunucu güvenlik sertifika ve dijital imza hizmetlerini Bursa’ya taşıyor.

Profornet Bilgisayar ve Internet Çözüm Ortaklığı, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Ortadoğu, Asya ve Güney Amerika’da faal kayıt mercileri ile kişi, kurum ve devletlere ‘Internet Güven Hizmetleri’ vermekte olan GlobalSign’in yasal Türkiye Kayıt Mercii olan TurSign’ın Bursa’daki tek yetkili servis sağlayıcısı olma sorumluluğunu üstleniyor.

TurSign yetkilisi Kemal Cılız, elektronik bankacılıktan alışverişe, on-line abonelikli servislerden ticari ve resmi belgelere kadar her alanda güvenlik sorununun artarak devam etmekte olduğunun altını çizerek, Dijital Sertifika ve Dijital İmza’nın güvenlik açısından giderek zorunlu hale geldiğini belirtiyor. Bu koşularda hizmet ağlarını genişletmek amacıyla Bursa’da Profornet Bilgisayar ve Internet Çözüm Ortaklığı ile iş ortaklığı anlaşması imzaladıklarını ifade eden Cılız, Internet üzerinde iş yapan bir çok kişi ve şirketin bu gerçeği gördüğünü, kurum ve kuruluşların dijital sertifika alarak, bugünün dijital hayatına hazır olabileceklerini de sözlerine ekliyor.

DİJİTAL SERTİFİKA NEDİR?

Dijital Sertifika hakkında bilgi veren Profornet Genel Koordinatörü Refik Erhan Göver ise, elektronik işlem ve iletişim sırasında kişinin kimliğinin kontrol edilmesi anlamına gelen dijital sertifikaların kişi ya da kurumun kimliği ile sayısal bilginin şifrelenip mühürlenmesine yarayan bir çift elektronik anahtar arasında bağ kurduğunu ifade ediyor.

Dijital sertifikaların, “Özgün kriptografi teknolojisine bağlı olarak –şifreleme ve dijital imzalarla birlikte- dijital sertifikalar elektronik işlemlerde sağladıkları garantilerle kullanıcılarına ağlar üzerinde iletişim kurarken ya da iş yaparken güven ve güvenlik getirir.” diye konuşan Göver, iletişim içindeki tarafların kimliğinin kesin olarak bilinmesi olan Tanılama’nın yanı sıra iletişim içeriğinin yaratıldığı gibi korunması anlamına gelen ‘İçerik Bütünlüğü’nü de güvenceye alan dijital sertifikaların iletişim içeriğinin yetkisiz kişilere karşı gizli tutulmasını sağlayarak ‘Kişiye özel olma ve gizlilik’ konusunda da garanti sağladığını anlatıyor. İşlemden sonra katılımcı tarafların onayını kanıtladığına da dikkat çeken Göver, böylece taraflardan herhangi birinin anlaşmayı inkar etmesinin mümkün olmadığını ifade ediyor.

Dijital Sertifikalar ya da dijital kimliklerin, gerçek hayatta kullanılan ehliyet, pasaport ya da kimlik kartlarının elektronik karşılıkları olduğuna işaret eden Göver, “Dijital Sertifikalar ile kişiler ve kuruluşlar kimliklerini elektronik olarak kanıtlayabilir, on-line bilgi veya servislere ulaşma hakkını sağlayabilir.” diyor. Göver, Dijital Sertifikaların sadece kişilerin kimliklerini belirlemekte değil aynı zamanda güvenli e-iş için hayati olan sunucuların ve internet üzerinde dağıtılan yazılımların kimliklerinin belirlenmesinde de kullanılmakta olduğunu anlatıyor.

DİJİTAL SERTİFİKA İLE NE YAPILABİLİR?

Dijital sertifika; meslektaşlar, iş ortakları ve/ya arkadaşlar ile güvenli haberleşme sağlıyor. Gönderilen bilgilerin şifrelenebilmesini, bu sayede dokümanların gizliliğinin garantiye alınmasını mümkün kılan dijital sertifika, kullanıcılarının kiminle haberleştiğinden emin olabilmelerini olanaklı kılıyor.

Refik Erhan Göver; Dijital sertifika ile yapılabilecekleri şöyle anlatıyor; “Dijital sertifika her şeyden önce iş ortakları ve özel kişiliklerin internet üzerinden yaptıkları haberleşmelerin gizliliğinden emin olmak için şifreli mesajlar göndermelerini mümkün hale getirir. E-mail dediğimiz elektronik iletiler dijital olarak imzalanabilir, kullanıcılar diğer kişilere ya da web sitelerine kendilerini tanıtabilir, özel ve korumalı bilgilere erişmek için yetki kazanabilirler. Dijital sertifika kullanıcıları ayrıca güvenli arşivleme yapabilir bu sayede verimliliklerini artırabilirler.”

T.C. TELEKOMÜNİKASYON KURUMU YER SAĞLAYICI FAALİYET BELGE NO: YS-(687) 2018 Profornet.

PROFORNET uygulama geliştirirken lisanslı yazılım kullanır.

B!Z  |  YETENEKLERİMİZ  |  BİZE ULAŞIN